Η τέχνη δεν έχει “γλώσσα”! Βιωματικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Νοηματικής Γλώσσας.

Η τέχνη δεν έχει “γλώσσα”! Βιωματικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Νοηματικής Γλώσσας.

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου, τα παιδιά μας από το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την έννοια της Τέχνης μέσα από ένα ιδιαίτερο εργαστήρι στο Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Η εικαστικός Ουρανία Αναστασιάδου μοιράστηκε με τους μικρούς μαθητές την πλούσια ιστορία της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και των πιο αντιπροσωπευτικών καλλιτεχνών σύγχρονων και παλαιότερων χρόνων!

Σε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο, παρουσιάστηκαν τα έργα των κωφών καλλιτεχνών ανά τους χρόνους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις δημιουργίες τους για να εκφράσουν την κοινωνική καταπίεση που βίωναν από τον περίγυρό τους, καθώς αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους.

Τα παιδιά μας διδάχτηκαν πώς να χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να ερμηνεύουν και να επικοινωνούν με τον κόσμο γύρω τους μέσα από την ευρηματικότητα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, την οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στα βασικά της σημεία.

Το εργαστήριο συνεχίστηκε με… πρακτική άσκηση, όπου οι μικροί καλλιτέχνες άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους δημιουργώντας ο καθένας το δικό του μικρό έργο τέχνης. Πολύχρωμα χαρτόνια, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, glitter και πολλά γέλια ήταν τα “εργαλεία” των παιδιών,που δημιούργησαν από ένα χάρτινο χέρι ίδιο με το δικό τους, το οποίο σχημάτιζε το αρχικό γράμμα του ονόματός τους στη νοηματική.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι να μεγαλώνουμε παιδιά με καλλιτεχνικές και κοινωνικές ανησυχίες και δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε την Τράπεζα Πειραιώς και την κυρία Αναστασιάδου για το δημιουργικό απόγευμα!
επιστροφή