Ίδρυση - Νομική Μορφή

Ίδρυση - Νομική Μορφή


Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Σωματείου ανήκει στην κυρία Κλώντια Κατσαρά, η οποία ως φίλη και μέλος των Παιδικών Χωριών SOS στη Γαλλία, έρχεται στην Ελλάδα μ΄ ένα μεγάλο όνειρο και ένα συγκεκριμένο σκοπό. Με κίνητρό της την αγάπη για το παιδί, θέλει να δημιουργήσει ένα Παιδικό Χωριό SOS  και στην χώρα μας, για τα παιδιά που δεν μπορούν να μεγαλώνουν, για διάφορους λόγους, κοντά στους γονείς τους.

Στις αποσκευές της μεταφέρει την έγκριση του Dr. HERMANN GMEINER, του ιδρυτή των Παιδικών Χωριών SOS , μερικά ενημερωτικά έντυπα - που δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί στα ελληνικά – και την ακλόνητη θέληση της να δώσει στα μοναχικά παιδιά την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε μια οικογένεια, μαζί με τα αδέλφια τους, σ' ένα σπίτι, με την αγάπη και τη φροντίδα μιας Μητερας SOS.

Με την υποστήριξη λίγων φίλων της, που τους εμπιστεύεται το όραμά της και οι οποίοι ήταν τα 21 ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, με πείσμα και επιμονή στον σκοπό που θέλει να υπηρετήσει, ξεκινά μια εργώδη προσπάθεια παρά τους σκοπέλους της αναβλητικότητας και της γραφειοκρατίας.

Οι εφημερίδες της εποχής και ειδικά το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ, μιλούν για την ιδέα ενός Παιδικού Χωριού SOS  που θα φέρει την ανατροπή στα δεδομένα της παιδικής προστασίας. Οι προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων αποδίδουν καρπούς και το Σωματείο Παιδικά Χωριά  SOS Ελλάδος συστήνεται στα τέλη του 1975 ως Σωματείο μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα βάσει του Ν. Δ. 1111/72, και αναγνωρίζεται ως Ειδικά Φιλανθρωπικό με την 2501/75 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και με την 1276 απόφαση της Επιθεώρησης Κοιν. Υπηρεσιών Αττικής και Νήσων που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 512/77.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Παιδικά Χωριά SOS επιτυγχάνουν, για πρώτη φορά, να εκδίδονται οι αποφάσεις των Πρωτοδικείων που αναθέτουν τις επιμέλειες των παιδιών, απευθείας στο Σωματείο και όχι σε φυσικό πρόσωπο, εκπρόσωπό του.

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Α. ΩΝΑΣΗΣ», το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολλούς συλλόγους και οργανώσεις για το έργο τους προς το μοναχικό παιδί.

Τα Ιδρυτικά Μέλη του Σωματείου ήταν: κα Κλώντια Κατσαρά, Ιωάννης Βαλλής, Σπύρος Γαρζώνης, Θεόφιλος Σαρίκας, Παναγιώτης Χρονόπουλος, Χάρις Κλαδάκη, κα Σεμίραμις Μαυροπούλου, Ευάγγελος Τερζόπουλος, Βασίλης Χατζηπάνος, Έλλη Ελεάδου, κα Αδαμαντία Μαρινοπούλου, Γεώργιος Λυσίκατος, Νικήτας Τυράκης, Αικατερίνη Φιλίππου, κα Μαρίνα Κατσαρά, κα Ελένη Κουτούζη, κα Ελισάβετ Κουτούζη, κα Αικατερίνη Παπαδριανού, κα Φούλα Παναγιωτάκου, Καλλιόπη Ραπίδη και κα Θεανώ Κωνσταντινίδη.

Η κα Κλώντια Κατσαρά είναι η Ιδρύτρια του Σωματείου και Επίτιμη Πρόεδρος αυτού. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 1975 έως το 1990.

Η κα Σεμίραμις Μαυροπούλου είναι Ιδρυτικό Μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 1991 έως και το 2005.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΣΕΚΕΡΗΣ διετέλεσε Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS από το 1991 έως και το 2005 και Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 2005 έως και το θάνατό του, 15/9/2009.
επιστροφή